Hinnekensbergen 2A • B-2460 Kasterlee
Fr. Rooseveltlaan 348-349 • B-9000 Gent
+32 (0)14 85 37 97
info@cisanet.be

Mijn stage – Een stap naar professioneel succes: een duik in de wereld van CISA

Mijn stage – Een stap naar professioneel succes: een duik in de wereld van CISA

In deze blogpost deel ik graag mijn ervaringen, uitdagingen en overwinningen, evenals een diepgaande blik op het boeiende project dat mijn medestudent Lucas en ik hebben ontwikkeld, zegt Wael.

Stage is een essentieel onderdeel van de meeste opleidingen en een belangrijke stap op weg naar een succesvolle carrière. Voor velen de kans om kennis in praktijk te brengen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en waardevolle connecties te leggen. In deze blogpost deel ik graag mijn eigen ervaringen en inzichten over mijn stageperiode, stelt Lucas.

“De eerste stagedag was wel een dag die gezonde spanning met zich meebracht”, gaat Lucas verder, “een nieuwe omgeving, nieuwe mensen en systemen leren kennen. Je voelt je bij CISA redelijk snel thuis. Je kan bij iedereen terecht voor vragen over zowel soft- als hardskills.”

Wael vult aan: “Bij CISA draait alles om het helpen van anderen. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, variërend van technische glitches tot complexe vraagstukken. Maar juist deze uitdagingen hebben mijn leervermogen vergroot en mijn probleemoplossende vaardigheden aangescherpt. Ik heb geleerd om snel en efficiënt te handelen, terwijl ik tegelijkertijd mijn kennis uitbreidde over verschillende technologische systemen en software.”

Bij CISA krijg je al vroeg de kans om mee te draaien in het bedrijf, geeft Lucas aan, het behandelen van tickets maar daarnaast ook het aannemen van calls. Wat er binnenkomt varieert heel erg, het ene kan een technisch moeilijker probleem zijn dan het andere. Het kan ook zijn dat er veranderingen gebeuren bij de back-ups die worden genomen waardoor de configuratie veranderd moet worden. Maar ook spam of phishing mails kunnen binnenkomen en moeten behandeld worden. Daarnaast worden er ook computers klaargemaakt voor klanten.

Een hoogtepunt van mijn tijd bij CISA is de mogelijkheid om samen te werken met fantastische collega’s. Samen vormen we een hecht team dat altijd klaar staat om elkaar te ondersteunen, vertelt Wael. Of het nu gaat om het delen van kennis, brainstormen over oplossingen of gewoon een opbeurend praatje, mijn collega’s zijn er altijd. Hun positieve houding en bereidheid om te helpen maken mijn stage-ervaring nog waardevoller.

Naast het meedraaien op de support krijg je ook een project waar je aan de slag gaat met interessante technologieën, waaronder Fortinet, het maken van een “security bus” met behulp van FortiGate en FortiSwitch. Het doel van het project is een veilig netwerk op te stellen aan de hand van netwerksegmentatie, dit zal ook worden geïntegreerd bij klanten aangezien dit deel uitmaakt van de nieuwe regelgeving rondom cybersecurity. Meer specifiek in het NIS2 framework, weet Lucas.

Tijdens onze stage bij CISA kregen Lucas en ik de kans om te experimenteren met het nieuwste technologie van Fortinet, namelijk de Virtual Next-Generation Firewall. Onze opdracht was om het automatisch toewijzen van een VLAN aan een gebruiker te implementeren, een uitdaging die ons diep in de wereld van netwerkbeveiliging leidde. Voor dit project maakten we gebruik van een gevarieerde set van technologieën, waaronder de Virtual Next-Generation Firewall van Fortinet. Daarnaast maakten we gebruik van twee fysieke switches: de HP Enterprise Switch Aruba Instant On 1930 en de FortiSwitch 124F-POE. Om ons netwerk te complementeren en de functionaliteit van onze implementatie te versterken, waren een domain controller en een radius server essentieel, vertelt Wael enthousiast.

Met deze krachtige tools aan onze zijde gingen we aan de slag om een naadloze en geautomatiseerde toewijzing van VLAN’s aan gebruikers te realiseren, gaat hij verder.
Onze inspanningen waren gericht op het creëren van een veilige en efficiënte netwerkomgeving, waarbij we gebruik maakten van geavanceerde technologieën en grondige kennis van netwerktopologieën.

In de stage krijg je de mogelijkheid om naast remote support ook aan on-site support interventies deel te nemen, weet Lucas.Ik ga dan samen met een CISA-collega naar de klant zelf toe en krijg dan een beeld van de omgeving waar ik tijdens de remote support al voor gewerkt heb. Dit staat voor mij binnenkort gepland, gaat Lucas verder, het is een moment waar ik erg naar uitkijk.

Daarnaast heb ik ook een Friday Academy kunnen bijwonen waar het onderwerp “Fortigate als virtuele machine in Azure” aan bod kwam, dit was zeer interessant. Je kreeg een theoretische uitleg maar daarna ook een begeleid praktisch hands-on labo. De Friday Academy wordt ook leuk afgesloten met een hapje en een drankje en hierbij een moment om met de collega’s te praten.

Mijn stage-ervaring is tot nu toe al een belangrijke stap geweest in mijn professionele ontwikkeling, geeft Lucas aan. Het biedt de kans om mijn vaardigheden te verbeteren en mijn kennis te verdiepen. Ik raad CISA zeker aan als stageplaats, een unieke kans om te groeien en te leren in een professionele omgeving.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met je netwerk!

Inhoudstafel

Recente berichten

Samen jouw IT-uitdagingen bespreken?