Hinnekensbergen 2A • B-2460 Kasterlee
Fr. Rooseveltlaan 348-349 • B-9000 Gent
+32 (0)14 85 37 97
info@cisanet.be

Een stabiele werkplek

Een stabiele werkplek

“We willen graag een post brengen rond de stabiele werkplek.

Kun jij daar een tekstje over schrijven?”

Tuurlijk kan dat. Een simpele vraag met een even simpel antwoord. Een bureautje, snel pc’tje, een goede netwerkverbinding en collega’s om je heen. Maar als je er langer over nadenkt, is dat in een hedendaagse organisatie niet altijd even vanzelfsprekend.
Stilaan begint de term ‘werkplek’ meer en meer te vervagen en wordt het een onderdeel van ons verdere dagelijks leven.

Covid heeft ons alvast geleerd dat een werkplek niet meer is wat we er 20 jaar geleden van verwachten. Waar vroeger bedrijven sceptisch stonden tegenover thuiswerk, zijn er veel functies die nu standaard maar enkele dagen op kantoor werken.  Een vast bureau dat vroeger voor jou voorzien was, maakt nu plaats voor een flexwerkplek waar jij en 2 collega’s afwisselend kunnen werken. En meer en meer verdwijnt de desktop op kantoor en wordt er overgegaan naar persoonlijke laptops.

Door al deze veranderingen zijn er veel bedrijven die een nieuwe mindset hebben moeten toepassen over hoe ze omgaan met hun data en programma’s. Vooral hoe ze deze toegankelijk kunnen houden voor hun werknemers, zonder toe te geven op beveiliging en dataprivacy.

Cloud toepassingen hebben hier zeker hun voordeel in bewezen, en ondertussen zijn ze niet weg te denken uit je dagelijks leven. Waar je vroeger naar kantoor kwam en 20 ongelezen mails op je stonden te wachten, zijn er nu al 18 uitgefilterd via je gsm. En die verlofaanvraag die je gisteren hebt gelanceerd, heeft je teamlead ‘s avond om 22u nog goedgekeurd via de app.

Een gevolg van deze evolutie is dat programma’s steeds minder afhankelijk worden van de hardware die je ervoor gebruikt. Je laptop of smartphone moet enkel maar een portaal zijn naar je applicatie, terwijl een server bij Google of Amazon al het denkwerk op zich neemt. Denk bijvoorbeeld aan Photoshop, waar vroeger enkel high-end pc’s met een degelijke grafische kaart in aanmerking kwamen, heeft de webversie enkel plaats nodig om zich te installeren, een 4-core processor en 8GB RAM. Specificaties die een laptop van 6 jaar oud perfect kan halen.

Door deze evolutie is de focus bij IT’ers nog meer verschoven naar interne performantie van systemen. Je computer moet dan niet meer zoveel werken, maar een storing in de wifiverbinding wordt des te belangrijker om snel op te merken en op te lossen. Meer en meer toegangen moeten ook openstaan naar het internet toe, wat de noodzaak aan een performante firewall alleen maar vergroot. Door de decentralisatie van de werkvloer verplaatsten deze problemen zich ook naar waar IT’ers geen vat meer hebben. Denk maar aan die haperende Teams-meeting omdat je kinderen allemaal Youtube-filmpjes beginnen te kijken. De beveiliging van je geluidsinstallatie en droogkast, die tegenwoordig allemaal met wifi verbonden zijn, daar kan IT alleen maar hopen dat je als goede huisvader alles braaf up-to-date houdt.

Betekent dit dan het einde van laptopwissels elke paar jaar… zeker niet. Windows 10 heeft zijn laatste grote update eind 2022 gekregen met versie 22H2, wat maakt dat veel bedrijven in 2025 zullen uitkijken naar de volledige overgang naar Windows 11. Samen met de evolutie van het landschap, is dit een ideale gelegenheid om meer te standaardiseren en hardware af te stemmen op de reële behoeften.

Daar waar 15 jaar terug elk type laptop nog een eigen type docking had, zijn computerfabrikanten overgestapt naar universele dockings. En met de opkomst van USB-C, zijn bijvoorbeeld HP laptops sinds 2019 enkel nog compatibel via USB-C dockings. Doordat deze door eender welk toestel met een USB-C aansluiting kunnen gebruikt worden, opent dit weer een waaier aan mogelijkheden, aangezien beeld, geluid, randapparatuur en elektriciteit door datzelfde kleine kabeltje kan lopen. Je laptop vergeten en je presentatie zit enkel in je mailbox op je smartphone … geen probleem.

Een ander voorbeeld zijn sales afdelingen die op verplaatsing zijn. Een nieuwe standaard laptop voor kantoorgebruik heeft een gemiddelde batterijduur van rond de 3-4 uur. Voor verkopers die meer dan 8 uur op de baan zijn en vaak weinig mogelijkheden hebben om op te laden, is het uitermate noodzakelijk dat hun werkmateriaal het einde van de dag haalt.

In een wereld waar steeds meer wordt uitbesteed aan externe partijen en interne IT-kennis steeds schaarser wordt, is het daarom altijd belangrijk om na te gaan naar wat echt de noodzaken zijn. Niet elke IT-afdeling staat dicht bij het bedrijfsproces van zijn klant. Wat soms goed op papier klinkt, is in realiteit niet altijd toereikend. En meer betalen voor een toestel wat meer kan, maar moet inboeten op wat je nodig hebt, is een overweging die je tegenwoordig tweemaal moet maken.

Vond je dit bericht interessant? Deel het met je netwerk!

Inhoudstafel

Recente berichten

Samen jouw IT-uitdagingen bespreken?